BILKJØP – SLIK SIKRER DU DEG ØKONOMISK


De aller fleste nordmenn vil i løpet av livet kjøpe en bil. I følge SSBs statistikk er det per 31. Desember 2015 i overkant av 2,6 millioner registrerte personbiler i Norge, og den statistikken ekskluderer blant annet mopeder, lastebiler og traktorer. Og med tanke på at hver bil i gjennomsnitt skifter eier 2,2 ganger i løpet av sin levetid, så forstår man at bilkjøp er noe de aller fleste vil komme borti på et eller annet tidspunkt i livet sitt.

I denne artikkelen vil vi først lage en guide for hvordan du skal gå frem når du skal kjøpe ny eller brukt bil, og i andre del vil vi guide deg gjennom ting som lån og forsikring. Alt dette for at du skal unngå å tape penger når du kjøper bil.

Slik går du frem når du kjøper bil

1. Ta skjermbilde av annonsen.

Hvis du kjøper bruktbil vil det være smart å ta et skjermbilde eller på en annen måte ta bilde av annonsen som ligger på nett. Dette vil beskytte deg dersom den nåværende eieren av bilen enten skulle lyve om bilens tilstand eller være litt kreativ når prisen skal fastsettes.

I følge avtaleloven vil tilbudet i annonsen være gjeldende såfremt kjøper ikke burde forstått at hadde forekommet trykkfeil – som for eksempel kan skje hvis man glemmer en 0 når man fastsetter pris.

Noen selgere velger å legge ut prisen inkludert omregistreringsavgift mens andre velger å la være. I sistnevnte scenario vil kjøperen ende opp med å få et krav fra Staten tilsendt i posten. Dette har vært et sentralt tema i veldig mange rettslige oppgjør de siste årene. Vær 100 % sikker på om det er selger eller kjøper som skal betale omregistreringsavgift ved overtakelse. Tydelig kommunikasjon er viktig.

2.  Sjekk eventuelle heftelser og EU-godkjenning.

Hvis du skal unngå å få med gammel gjeld på kjøpet når du kjøper bruktbil, så bør du bruke Brønnøysundregisterets egen tjeneste som du kan finne via denne linken: http://w2.brreg.no/motorvogn/. Der plotter man enkelt inn registreringsnummeret – og vips, så får du et svar på om det er gyldig og betalt for eller ei. Enkel løsning.

3. Unngå svindel – finn ut om det faktisk er eieren som har lagt ut annonsen.

Finn.no og andre rubrikknettsteder har dessverre opplevd at svindlere tar i bruk deres nettsider for å reklamere for biler de i utgangspunktet ikke eier. Slike svindelforsøk foregår med flere forskjellige metoder og har dessverre vist seg å ha en stigende frekvens de siste årene. Den eneste måten å sikre seg mot svindel vil være å aldri betale noen penger på forhånd og alltid be om at selgere viser legitimasjon når dere møtes.

For øvrig kan det nevnes at brorparten av slike svindelforsøk utføres av personer som enten skriver veldig dårlig norsk eller kommuniserer på engelsk.

4. Få ting ned på papir.

Skriv kontrakt. Vi er klar over at det finnes mange nettsteder som profitterer på å selge juridiske papirer man lett kan få gratis på internett. Forbrukerområdet har lagt ut kjøpskontrakt til bil via denne linken.

PS! Ikke skriv under på noe før kjøper og selger er 100 % enige om alt det økonomiske tilknyttet bilkjøpet. Når du først har signert papirene er det juridisk sett ingen vei tilbake.

5. Melding om eierskifte.

Når kontrakten er underskrevet skal begge parter enten møte opp hos Vegnesenet, bruke Vegvesenets nettsider eller  del 2 i vognkortet for å melde fra om at bilen har byttet eier.

Dette er gratis for begge parter. Formalitet.

6. Bil og penger bytter hender.

Hvis du kjøper ny bil pleier bilforhandleren alltid å ha preferanser til hvordan betalingen skal foregå, og ofte hører de med kunden hvordan han eller hun ønsker å utføre transaksjonen. Men hvordan skal man egentlig betale når man kjøper bruktbil?

Det finnes i utgangspunktet tre alternativer der alle er sånn cirka like gode hvis beløpet er beskjedent.

1. Overføring via nettbank.
2. Gi kontanter.
3. Ta turen sammen ned til banken, vise frem alle dokumenter og forsikre seg om at pengene blir overført. De bankansatte er mer enn villig til å hjelpe med slike forespørsler.

Hvis det er snakk om et betydelig beløp vil vi naturligvis anbefale å prøve å unngå punkt nummer 2.

7. Bilen er din.

Hvis du følger denne guiden, så vil vi nesten garantere deg at du ikke går på noen økonomisk smell når du kjøper bil. Det er viktig at du gjør grundig research forut for bilkjøpet, er skeptisk til tilbud som virker ”for gode til å være sanne” og at selve kjøpsprosessen blir utført på en ryddig måte.

Juridiske oppgjør ved eventuelle feil ved bilen som ikke var oppgitt av selger vil bli dekket gjennom Kjøpsloven. Det er en lov som blant annet sier at kjøper har en reklamasjonsrett som strekker seg over to dager fra og med den dagen han fikk bilen i hende. Men det er ingen grunn til å kontakte verken advokat eller selger dersom bilen etter hvert begynner å få slitasjeskader som ikke kan direkte spores tilbake til tidligere eier. Man skal være veldig sikker på at bilen hadde en feil forut kjøpet før man blander inn selger etter at han eller hun har gjort seg ferdig med salget.

Lån og forsikring

Hvis du har behov for ekstern finansiering, så vil bankene (ofte) mer enn gjerne være villige til å støtte opp og hjelpe deg med et lån. Det avhenger av at du ikke har betalingsanmerkninger eller betydelig utestående gjeld allerede. Hvis du har hatt en fast inntekt over en lengre periode og generell god betalingshistorikk, så finnes det ingen grunn til at du ikke skal få innvilget billån.

Lånets rente blir fastsatt gjennom bankens vurdering av ulike faktorer i låneforholdet. Har du tidligere hatt gjeld som du ikke har klart å betale tilbake? Eller er bilen en modell som er kjent for å hurtig falle i verdi? Slike faktorer gjør ofte at banken vil kunne argumentere for en høyere rentekostnad på ditt lån kontra andres lån. Bankene vil i stor grad basere lånebetingelsene på de opplysningene du oppgir når du søker lån, så det er viktig at du alltid er ærlig og punktlig slik at man unngår misforståelser og (potensielt) tapte penger.

Billån uten sikkerhet

Hvis bilen er svært billig og du ønsker penger kjapt, så kan du søke om et lån uten sikkerhet. Det finnes veldig mange forbruksbanker som umiddelbart gir svar på lånesøknaden og som sender pengene ut etter 2-3 dager. Det betyr at bilkjøpsprosessen vil gå meget hurtig.

Billån der du skal sette bilen i sikkerhet og få en vurdering fra banken er et bedre privatøkonomisk produkt (ingen termingebyr, ikke noe etableringsgebyr, lavere effektiv rente, etc.), men er mer tidkrevende og kan potensielt bremse prosessen. Er selgeren utålmodig bør du absolutt vurdere et usikret lån.

Forsikring

Praktisk sett er selgeren av bilen nødt til å si opp sin forsikring før du forsikrer den. Dette er som regel noe selgeren av en bil alltid vil gjøre så fort som mulig da det er knyttet en unødvendig ekstrakostnad til å holde fast ved en forsikring man ikke har bruk for.

Deretter bør du høre med banken din om de har noen gode forsikringstilbud du kan dra nytte av. Banker som gir ut billån med sikkerhet vil ofte også ha gunstige bilforsikringer.