REFINANSIER SMÅGJELD OG KREDITTKORT FOR Å SPARE PENGER


Hvis du har havnet bakpå økonomisk sett og måtte ty til kredittkortet for å «overleve», så er du nok ikke alene. I Norge er det utstedt mer enn syv millioner kredittkort, viser tall fra 2015, og tallet er nok enda høyere i dag. Med eksklusive bonusordninger og belønningssystemer er det lett å la seg friste, men når pengene skal betales tilbake er festen muligens over. For dyre kredittkort og smålån kan fort bli dyrere enn hva man først tror!

Slik sparer du penger på den dyre gjelden din

Det at man må betale renter og gebyrer på lånte penger kommer man ikke foruten. I allefall med mindre man kan låne hos venner eller familie fremfor hos banken. Det man kan gjøre er dog å redusere disse utgiftene så langt det lar seg gjøre. For mens typisk rente på et kredittkort eller et dyrt smålån ofte vil være på 25 til 30 prosent, så kan den være langt lavere hvis man refinansierer.

Å refinansiere er egentlig ikke så veldig komplisert. Det eneste du gjør er å ta opp et nytt lån med en mer gunstig rente enn hva du hadde fra før av. Du bruker dette lånet til å betale ned de dyre smålånene du har, og eventuelt kredittkortene. Fremover vil du ikke bare spare penger på lavere rente, men også på at du slipper å betale gebyrer til hver enkelt kreditor. Les mer om dette emnet og få flere tips om refinansiering på https://www.refinansiere.net

Hvor mye kan man spare på å refinansiere?

Det finnes ikke noe konkret svar på dette, ettersom alt avhenger av din privatøkonomi og gjeld for øvrig. Men det er ganske lett å se for seg hvor mye man kan spare. Alt du trenger å gjøre er å sammenligne det du betaler i effektiv rente i dag på kredittkortet ellet forbrukslånet, med det nye lånet ditt. Typisk vil du kunne få en rente på rundt 15 prosent hvis du refinansierer.

Har du dobbelt så høy rente per i dag, så sparer du naturligvis halvparten av rente- og gebyrkostnadene. Over ett eller flere år kan dette utgjøre ganske mange tusenlapper. For den gjennomsnittlige nordmann vil det bety at det vil være mulig å bli gjeldfri langt raskere enn hva man i utgangspunktet trodde. Da unngår man kanskje som denne karen å havne på TV3-programmet Luksusfellen.

Bruk de sparte kronene på avdrag

Er man ekstra smart etter man har refinansiert gjelden, så bruker man de kronene man sparer på renter og gebyrer på å betale ekstra store avdrag. Sparer man for eksempel 300 kroner i måneden på å refinansiere lånet, så vil dette utgjøre 3600 kroner årlig. Kanskje vil dette føre til at du blir gjeldfri ett til to år tidligere enn først antatt.

Legger man godviljen til i tillegg, så spytter man kanskje i et par hundrelapper ekstra. Dette kan være lettere å gjøre etter at man har refinansiert, ettersom man da føler seg i flytsonen. Og dette vil igjen utgjøre 2400 kroner ekstra i året, slik at man nå betaler 5000 kroner ekstra inn hvert år. På denne måten blir det nærmest morsomt å betale ned gjelden sin!